JST investerer i vestjysk arbejdskraft med flere lærlinge
Et stærkt lærlingeprogram er løsningen på manglende faglært arbejdskraft, hvis du spørger Maskinfabrikken JST A/S i Velling. Med både viden, praktisk erfaring og stærke fællesskaber er de allerede godt i gang med oplæring af næste generation.
I en tid, hvor de danske medier jævnligt beretter om lærlingemangel og mangel på lærepladser, tager Maskinfabrikken JST A/S sagen i egen hånd. De har valgt at investere aktivt i fremtidens arbejdskraft.
Ud af virksomhedens 60 medarbejdere er hele syv lærlinge. Ambitionen hos JST er at øge antallet til 12 lærlinge i alt, så der er lige mange lærlinge på hvert niveau af den fireårige uddannelse som klejnsmed. Alle nuværende lærlinge uddannes som klejnsmede, men der er også åbninger for industriteknikere.
At oplære unge smede er ikke en omkostningsfri proces, men HR-chef Rikke Helms er overbevist om, at det er en investering, der betaler sig. Derfor er det en prioritet hos Maskinfabrikken JST A/S:
– Vi gør det, fordi vi vil investere i de unge og sikre, at vi har dygtige medarbejdere i fremtiden. Det koster tid og penge at oplære dem, men vi kan se, at der kommer så meget igen. Det skaber samtidig et godt arbejdsmiljø for os alle med en blanding af forskellige aldersgrupper.
Lærlinge bliver til fagfolk i fællesskab
Hos Maskinfabrikken JST A/S får lærlingene ikke blot småopgaver men bliver en integreret del af produktionen.
– Vi har stor respekt for deres kompetencer, deres holdninger og måde at være på. Alle lærlinge er vigtige for os, så de får ikke bare en ”ligegyldig” opgave. Vi har stor tillid til dem, og derfor får de lov til at arbejde med alle typer opgaver. De deltager både i større forbedringsprojekter og bidrager aktivt til produktionen, forklarer Rikke Helms og tilføjer:
– Det gør os meget stolte, når vores lærlinge generelt siger, at de lærer meget her. Det samme gælder nomineringen til ’Årets læreplads i Ringkøbing-Skjern 2024’.
Både læring og fællesskab er to vigtige fokusområder i lærlingeprogrammet, som også fremhæves af hovedpersonerne selv:
– Jeg har valgt at være her, fordi det er lidt større, end jeg normalt var vant til. Man får lov til at lave lidt større ting. Der sker lidt mere. Der er mere gang i den. Der er aldrig stille, fortæller Karl Jeppesen fra Tim, der er i lære som klejnsmed hos Maskinfabrikken JST A/S, og lægger desuden stor vægt på det gode kollegaskab mellem både lærlinge og de øvrige medarbejdere:
– Det fællesskab, vi har, er godt. Vi kan drille hinanden, men hvis der er en, der ved mere, så kan vi altid spørge hinanden. Det er vi gode til.
Det bakker lærlinge-kollegaen Nicolej Opstrup fra Ringkøbing op om og tilføjer:
– De andre kollegaer er søde og rare alle sammen. Kommer man og spørger, så er de altid klar til at give nogle fif eller komme og hjælpe, hvis man har brug for en hånd.
Fra svendeprøve til fastansættelse
Nicolej Opstrup har netop bestået sin svendeprøve med et flot 12-tal. Han er allerede en naturlig del af hverdagen på fabrikken, og det fortsætter, da han har valgt at takke ja til tilbuddet om en fastansættelse som udlært klejnsmed.
– Vi er rigtig glade for, at Nicolej har valgt at fortsætte her hos os. Hans svendeprøve er et af mange flotte projekter, han har leveret – både på skolen og fabrikken. Så det kunne selvfølgelig ikke være anderledes, end at han skulle tilbydes en kontrakt, siger Rikke Helms stolt på vegne af alle kollegaerne.
Glæden er heller ikke til at skjule hos den nyudlærte svend:
– Det har været fedt at være i lære hos JST, så det ville være helt underligt ikke at skulle møde på arbejde herude mere. Jeg har lært meget, som jeg nu håber at kunne give videre til de næste lærlinge, fortæller Nicolej smilende og tydeligt glad for både resultatet af sin svendeprøve og den nye kontrakt.
Sådan sikrer Maskinfabrikken JST A/S fremtidens arbejdskraft
Et stærkt fællesskab og spændende arbejdsopgaver er kun en del af løsningen på fremtidens udfordringer med faglært arbejdskraft.
Maskinfabrikken JST A/S har i høj grad knækket koden til at skabe gode og givende lærepladser. Men det kræver hele tiden en aktiv indsats at fange de unges interesse og præsentere mulighederne, så pladserne også bliver fyldt af dygtige, unge mennesker:
– Vi har et godt samarbejde med erhvervsskolerne, UCRS og flere efterskoler med metal-linjer. Vi tager på messe, og de kommer på rundvisninger og i praktik, så vi kan give dem et indblik i fabrikken og de projekter, som de kan blive en del af, siger HR-chef Rikke Helms og understreger vigtigheden af at vise de unge mulighederne i metalindustrien.