Nicolej afslutter svendeprøve med et mesterværk i metal
Da Nicolej Opstrup for nylig afsluttede sin svendeprøve som klejnsmed hos Maskinfabrikken JST A/S, blev det med et projekt, der satte punktum på hans rejse og sikrede ham et flot 12-tal til svendeprøven. Fra sin første idé til sin færdige kantpresser har Nicolej igen vist, at hans passion og dedikation rækker langt ud over det gængse lærlingeprojekt.
For bare et halvt år siden, i maj, præsenterede Maskinteknik.dk historien om Nicolejs hidtil største projekt, en hjemmelavet plasmaskærer – en historie om en ung lærling, der insisterer på at sætte sit eget præg på klejnsmedefaget. Men Nicolej var langt fra færdig.
– Det hele begyndte med idéen om at bygge en plasmaskærer. Jeg overvejede også at lave en kantpresser på daværende tidspunkt, men besluttede at starte med plasmaskæreren i hovedforløb 3 og dernæst tage fat på kantpresseren i hovedforløb 4, fortæller Nicolej.
Fra tanke til tegnebræt
Nicolejs interesse i at skabe egne maskiner startede tidligt, men ideen om en kantpresser voksede frem i takt med arbejdet på plasmaskæreren i foråret. Inspireret af en Facebook-gruppe, hvor gør-det-selv-entusiaster deler deres projekter, så Nicolej, hvordan en anden havde bygget en hydraulisk kantpresser.
– Jeg så en hydraulisk kantpresser og tænkte: Hvis han kan lave den, så kan jeg også, erindrer han.
Oprindeligt skulle hans maskine være en mindre indsats til en eksisterende presse, men projektet tog hurtigt en ny drejning.
Efterhånden som ideen tog form, voksede projektet i omfang. For at sikre holdbarheden og præcisionen krævede det, at maskinen blev bygget fra bunden – en proces, der krævede både teknisk kunnen og kreativ opfindsomhed.
– Det er ikke bare noget ligegyldigt, som man måske bare ender med at smide væk bagefter. Jeg ville lave noget, jeg faktisk kunne bruge, fortæller han.
Med det mål gik han i gang og begyndte at tegne kantpresseren i programmet Inventor, vel vidende at projektet ville kræve en del af ham.
– Da jeg havde lavet de første tegninger, var jeg nødt til at undersøge, om konstruktionen kunne holde. Derfor brugte jeg Inventor til mine beregninger for at sikre, at dimensionerne var korrekte og materialerne kunne modstå belastningen. Det krævede også, at jeg ændrede nogle dimensioner på plader og andre dele for at opnå den nødvendige stabilitet. Det var faktisk ikke noget, vi tidligere havde arbejdet med i undervisningen på skolen, fortæller han.
Fra idé til virkelighed
Men selv de bedste idéer kræver en grundig plan og mod til at overvinde udfordringer. Nicolejs kantpresser skulle konstrueres så solidt, at den kunne håndtere de kræfter, der opstår ved bukning af metal – men vægten og størrelsen på maskinen gav store udfordringer. Med en vægt på 1.265 kg måtte Nicolej tage særlige forholdsregler for at sikre, at maskinen kunne bygges uden brug af tunge løftemaskiner. Hans løsning blev at samle maskinen liggende og derefter rejse den op til sidst.
Undervejs stødte han på flere uforudsete udfordringer. Han måtte blandt andet justere olietilførslen og foretage tilpasninger af cylindrene, hvor han fik hjælp fra kollegaerne hos JST. Teknisk viden fra virksomhedens erfarne teknikere hjalp Nicolej med at finde praktiske løsninger, så konstruktionen kunne holde til de krævende opgaver. Nicolej fandt også stor hjælp i JST’s direktør, Niels Jørgensen, der ligesom ham deler en passion for innovation og håndværk.
– På et tidspunkt blev jeg nødt til at ændre olietilførslen, og her var Niels til stor hjælp. Han gav mig nogle gode input, der gjorde det muligt at få det til at lykkes, fortæller han.
Som han nærmede sig færdiggørelsen, indså Nicolej dog, at de sidste detaljer skulle klares med stor præcision. Ved hjælp af Inventor udførte han tekniske beregninger, justerede pladernes dimensioner og sikrede, at alle dele var præcise og i vater inden samlingen.
12-tallet: Den perfekte afslutning
Da dagen kom, hvor Nicolej skulle præsentere sit svendestykke for skuemestrene, vidste han, at projektet var noget særligt. Det krævede mange overvejelser og detaljer, som måske lå ud over, hvad skuemestrene normalt forventer af en svendeprøve.
–De tog også i betragtning, at projektet var stort, siger han.
Trods nervøsiteten følte han sig klar og var spændt på at præsentere sit projekt. Skuemestrene anerkendte hans tekniske dygtighed og den tid, han havde lagt i projektet – og belønnede ham med et 12-tal.
–Jeg er stolt af min karakter, og det er jo til svendeprøven, at det gælder, siger han med et smil.
For Nicolej markerer resultatet afslutningen på en lærerig tid hos JST og begyndelsen på nye udfordringer. Han er nemlig klar til en fastansættelse hos JST.
Fremtiden ser lys ud for den nyudklækkede klejnsmed, der ser frem til flere kreative og tekniske projekter hos JST. At designe og tegne er blevet en ny passion, han glæder sig til at udforske.
– Jeg ser blandt andet frem til at skulle arbejde med tegning. Da jeg startede på uddannelsen, havde jeg ikke forestillet mig, at det ville fange min interesse, men det viser sig at være en spændende del af smedefaget at kunne tegne og designe, fortæller han med et smil.
Hos JST er kollegaerne stolte af Nicolej og hans flotte resultat. Hans præstation viser værdien af virksomhedens engagement i at uddanne lærlinge og skabe rammerne for deres faglige udvikling.
– Vi er rigtig glade for, at Nicolej har valgt at fortsætte her hos os. Hans svendeprøve er et af mange flotte projekter, han har leveret – både på skolen og fabrikken. Så det kunne selvfølgelig ikke være anderledes, end at han skulle tilbydes en kontrakt, siger Rikke Helms, HR-Chef, stolt på vegne af alle kollegaerne.